
Ciasto emerytów – choć brzmi niepozornie, to nazwa może sugerować przepis rodem z książki kucharskiej babci. Tak naprawdę jest to pyszny deser o lekkim, zdrowym i obłędnym smaku. Poznaj przepis i spróbuj.
Ciasto emerytów nie jest przeznaczone wyłącznie dla seniorów. Przypadnie on do gustu każdemu kto lubi zdrowe, szybkie desery bez pieczenia. A dlaczego akurat taka nazwa? Prawdopodobnie ze względu na prostotę jego przygotowania i wykorzystania produktów.
Ciasto emerytów – przepis
Głównym składnikiem deseru jest skyr. To islandzki produkt przypominający jogurt, jednak jest on znacznie gęstszy, bardziej kremowy i bogaty w białko, a przy tym zawiera niewiele kalorii.
Składniki:
» 400 g naturalnego Skyra (waniliowy lub owocowy)
» 2 łyżki miodu
» 2 łyżki żelatyny
» 100 ml mleka
» 1 opakowanie herbatników lub biszkoptów
» ulubione owoce do dekoracji – np. borówki, maliny, truskawki
Przygotowanie:
Do małego garnka wlej mleko, a następnie rozpuść w nim żelatynę. Odstaw do lekkiego przestygnięcia, a w oddzielnej misce wymieszaj skyr z miodem. Bardzo powoli wlewaj przestygnięte mleko z żelatyną, cały czas mieszaj. Na dno tortownicy – 23 cm – ułóż herbatniki lub biszkopty, a potem wlej masę bardzo ostrożnie i powoli aby ciastka nie poszły na boki. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż stężeje, a potem udekoruj owocami. Smacznego!