REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Katarzynka - przepis. Przy pierwszym kęsie wywoła szok

Ciasto Katarzynka – przepis. Przy pierwszym kęsie wywoła szok

Ciasto Katarzynka
fot. screen Youtube / Henia foks

Jeśli przepadasz za słodkościami, to receptura na „Katarzynkę” jest dla ciebie idealna. Obłędnie smaczny deser składa się z biszkoptu podzielonego na dwa blaty, dżemu, kremu budyniowego i pierniczków. Ciasteczka korzenne zachęcają do tego, by podać „Katarzynkę” na grudniowe święta. Łatwość przygotowania, prosty skład i wdzięczny wygląd to główne powody, dla których powinieneś skusić się na ten przepis. Oczaruje wujków, dziadków, męża, dzieci, a nawet teściów. Wszystkim przypadnie do gustu.

REKLAMA

Każdy przepis Heni Foks to hit internetu. Sławna blogerka kulinarna dzieli się na swoim YouTube’owym kanale przepisami na dania wytrawne, przystawki, desery i ciasta. Ostatnia grupa specjałów przykuwa największą uwagą łasuchów. Jeden z wypieków o nazwie „Katarzynka” będzie przebojem na świątecznym stole. Wygląda kusząco, a dzięki pierniczkom wspaniale pachnie i smakuje. W dalszej części artykułu dowiesz się, jak go przygotować.

Przepis na ciasto „Katarzynka”

Składniki:
Biszkopt:
» 6 łyżek mąki pszennej,
» pół szklanki cukru,
» 6 jajek,
» 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

REKLAMA

Krem
» 1 dżem wiśniowy,
» 1 kostka masła,
» pół szklanki cukru pudru,
» 1,5 szklanki mleka,
» 1 torebka budyniu,
» 2 paczki pierników,
» pół startej czekolady.

Sposób przygotowania:
Do jajek dodaj cukier i ubijaj na pulchną masę.

Przesiej obydwie mąki z proszkiem do pieczenia przez sitko – wprost do masy.

REKLAMA

Starannie wymieszaj i przelej do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, wysłaną pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez 35 minut.

Przyrządź budyń z 1,5 szklanki mleka i 1 torebki proszku budyniowego według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia.

Masło ucieraj z cukrem, aż zbieleje, a potem przekładaj porcjami chłodny budyń, miksuj na pulchną masę.

REKLAMA

Po upieczeniu ciasto przekrój równolegle pół. Jeden blat posmaruj konfiturą i przykryj pierniczkami. Posmaruj je częścią kremu i umieść drugi blat ciasta biszkoptowego. Rozprowadź resztę kremu i ozdób wypiek wiórkami czekoladowymi. Placek wstaw na kilka godzin do chłodziarki.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA