Ciasto kawowe z 5 składników jest błyskawicznie i niezwykle pyszne. Bardzo kremowa konsystencja przypomina nieco sernik, ale kawa sprawia, że przypomina smakiem ciasto cappuccino. Poznaj przepis i zachwyć bliskich tym smakiem!
To ciasto nie jest ciężkostrawne, dlatego szybko też znika z talerza. W smaku jest obłędne, bo nuta kawy sprawia, że jest bardzo aromatyczne i wyraziste. Kremowa konsystencja sprawia, że jest lekkie jak piórko i dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne do kawy lub herbaty – poznaj przepis!
Ciasto kawowe z 5 składników – pyszne i niezwykle aromatyczne
Składniki:
» 1/4 filiżanki bardzo mocnego espresso
» 500 g ricotty (2 szklanki)
» 70 g cukru (¼ szklanki + 2 łyżki)
» 3 jajka
» 40 g przesianej skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (¼ szklanki)
Przygotowanie:
Zaparz bardzo mocną kawę, a potem odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ricottę przełóż do miseczki i dodaj cukier, następnie wymieszaj całość trzepaczką. Mieszaj do momentu, aż masa stanie się jednolita, gładka i bez grudek.
Dodawaj po jednym jajku i ciągle mieszaj. Przesiej do masy skrobię kukurydzianą albo ziemniaczaną i mieszaj delikatnie. Na koniec wlej ostudzoną kawę, następnie wymieszaj.
Przelej masę do okrągłej formy (24cm), a potem piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę – do 50 minut.