![ciasto bez pieczenia Płatek śniegu](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/ciasto-bez-pieczenia-Platek-sniegu-19.jpg)
Ciasto Płatek Śniegu to delikatny, niesamowicie apetyczny deser o ujmującym białym kolorze. Jest łatwy w wykonaniu i tak znakomity w smaku, że mało kto zje tylko jedną porcję. To ciasto serowe bez pieczenia warte jest słodkiego grzechu.
Eksperymenty z masami i wymyślnymi recepturami, żeby zachwycić gości i domowników, nie zawsze są konieczne. Oto deser, który jest najlepszym tego dowodem. Kilka produktów umiejętnie ze sobą połączonych też mogą urzekać smakiem.
Czekoladowe herbatniki, biały ser, galaretki cytrynowe, śmietanka – ten miks trafi w gusta wszystkich smakoszy i poskromi ich apetyt na słodycze. Domowe ciasto Płatek Śniegu jest idealną propozycją na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę czymś innym niż klasyczny sernik.
Przepis na ciasto Płatek śniegu
Składniki:
▫︎ 1 kg sera z wiaderka,
▫︎ 500 ml śmietanki 30-36%,
▫︎ 3 galaretki cytrynowe (+ 500 ml wrzątku),
▫︎ 1 paczka herbatników czekoladowych,
▫︎ ewentualnie: polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Galaretki roztapiamy, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec miksowania przekładamy do niej etapami twaróg. Na końcu łączymy masę z zastygającymi galaretkami i przez chwilę mieszamy robotem (masa z czasem zgęstnieje).
Spód formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy pergaminem. Układamy na nim spód z ciasteczek czekoladowych. Boki blachy można wysłać folią rantową. Następnie rozprowadzamy masę twarogową na spodzie i wygładzamy wierzch. Kruszymy herbatniki, a potem oprószamy nimi deser i umieszczamy go w chłodziarce na dwie-trzy godziny.
Czytaj też: Ciasto czekoladowe babuni – wilgotne kilka dni po upieczeniu. Wszystko przez 1 składnik