REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto z jednego jajka. Jest tak smaczne, że rozpływa się w ustach!

Ciasto z jednego jajka. Jest tak smaczne, że rozpływa się w ustach!

ciasto z jednego jajka
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto z jednego jajka bazuje na pysznym biszkopcie orzechowym z kremem. To idealne rozwiązanie w przypadku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zostało nam w lodówce jedno jajko. Koniecznie wypróbuj tego przepisu!

REKLAMA

To ciasto jest obłędnie pyszne, delikatne, a zarazem aromatyczne. Rozpływa się w ustach, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Jego smak z pewnością pokochają wszyscy. Przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Poznaj rewelacyjny przepis!

Ciasto z jednego jajka – pyszne i obłędne w smaku. Przepis

ciasto z jednego jajka
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Spód biszkoptowy:

» 150 g cukru

» 130 g mąki

» 70 g mielonych orzechów włoskich

» 200 ml mleka

» 1 jajko

» 50 ml oleju

» 1 proszek do pieczenia

Krem:

» 2 budynie waniliowe

» 700 ml mleka

» 6 łyżek cukru

» 150 g margaryny lub masła

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Wsyp do większej miski i dodaj cukier, mleko, zmielone orzechy włoskie, olej i jajko. Wszystko zmiksuj mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i bez większych grudek.

Blaszkę o wymiarach 21 x 36 wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej masę biszkoptową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia.

Przygotuj krem: Do miski wsyp budynie waniliowe, cukier i 300 ml mleka, następnie zmiksuj do połączenia składników. Do garnka wlej pozostałe mleko – 400 ml – oraz zagotuj. Gdy się zagotuje to zdejmij z ognia i wlej masę z budyniem do mleka, a następnie miksuj na najniższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Odstaw masę do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie zmiksuj ją przez chwilę, a następnie dodaj pokrojone masło lub margarynę i ciągle miksuj, aż masa będzie jednolita.

Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj powierzchnię, a na koniec posyp startą czekoladą. Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA