Ciasto z jednego jajka bazuje na pysznym biszkopcie orzechowym z kremem. To idealne rozwiązanie w przypadku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale zostało nam w lodówce jedno jajko. Koniecznie wypróbuj tego przepisu!
To ciasto jest obłędnie pyszne, delikatne, a zarazem aromatyczne. Rozpływa się w ustach, a w dodatku pięknie prezentuje się na talerzu. Jego smak z pewnością pokochają wszyscy. Przygotowanie jest banalnie proste, dlatego poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Poznaj rewelacyjny przepis!
Ciasto z jednego jajka – pyszne i obłędne w smaku. Przepis
Składniki:
Spód biszkoptowy:
» 150 g cukru
» 130 g mąki
» 70 g mielonych orzechów włoskich
» 200 ml mleka
» 1 jajko
» 50 ml oleju
» 1 proszek do pieczenia
Krem:
» 2 budynie waniliowe
» 700 ml mleka
» 6 łyżek cukru
» 150 g margaryny lub masła
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę i dodaj proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Wsyp do większej miski i dodaj cukier, mleko, zmielone orzechy włoskie, olej i jajko. Wszystko zmiksuj mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i bez większych grudek.
Blaszkę o wymiarach 21 x 36 wyłóż papierem do pieczenia, następnie wlej masę biszkoptową. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut. Po upieczeniu odstaw biszkopt do ostygnięcia.
Przygotuj krem: Do miski wsyp budynie waniliowe, cukier i 300 ml mleka, następnie zmiksuj do połączenia składników. Do garnka wlej pozostałe mleko – 400 ml – oraz zagotuj. Gdy się zagotuje to zdejmij z ognia i wlej masę z budyniem do mleka, a następnie miksuj na najniższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Odstaw masę do przestygnięcia. Gdy masa ostygnie zmiksuj ją przez chwilę, a następnie dodaj pokrojone masło lub margarynę i ciągle miksuj, aż masa będzie jednolita.
Masę wyłóż na biszkopt i wyrównaj powierzchnię, a na koniec posyp startą czekoladą. Włóż do lodówki i gotowe! Smacznego!