Ciasto z truskawkami w 20 minut to świetna propozycja na coraz cieplejsze dni. Truskawki to owoce idealne do ciast, dlatego poznaj rewelacyjny i ekspresowy przepis.
Wiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się truskawki, dlatego warto je wykorzystać do ciasta. Przedstawiamy bardzo szybki, ale też przepyszny przepis, który zawsze się udaje. Mięciutki, pulchny biszkopt z truskawkami oblanymi galaretką z dodatkiem prażonych migdałów. Nie wymaga wielu składników, ani wkładu większej ilości czasu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Ciasto z truskawkami w 20 minut – mięciutkie i obłędne w smaku
Składniki:
Biszkopt:
» 1 szklanka mąki pszennej tortowej
» 4 jajka
» 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
» 3/4 szklanki drobnego cukru
» filiżanka herbaty do nasączenia
Truskawki z galaretką:
» 50 ml śmietanki kremówki
» 2 galaretki o smaku truskawkowym
» 800 ml wody
» 500 g truskawek
» garść podprażonych migdałów
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w 800 ml ciepłej wody i odstaw do lekkiego stężenia. Mąkę wsyp do miseczki, następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na bardzo sztywną, błyszczącą piankę. Miksuj i dodawaj stopniowo cukier, a potem dodaj żółtka. Wsypuj powoli mąkę i miksuj na najniższych obrotach miksera, albo mieszaj drewnianą łyżką.
Wlej biszkopt do tortownicy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Potem odstaw do wystudzenia, a kiedy ostygnie nasącz delikatnie wierzch biszkopta herbatą.
Truskawki pokrój na 2-3 części i układaj je na biszkopcie, następnie zalej je od razu lekko stężałą galaretką i włóż do lodówki. Ubij śmietanę kremówkę, a potem wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj jego brzegi śmietanką. Przysyp śmietankowe brzegi prażonymi migdałami i gotowe, smacznego!