Owoce i warzywa są głównymi składnikami zdrowej i zbilansowanej diety, pozwalającej nam poprawić swoje samopoczucie i stan zdrowia. Owoce jednak niekiedy błędnie uważane są za zbyteczne źródło cukru. Który owoc jest zatem zdrowszy – jabłko czy banan?
W jabłku znajdziemy więcej błonnika niż w bananach. To składnik odżywczy, który pomaga w sprawnym działaniu jelit i szybszym poczuciu sytości, a najwięcej jest go w skórce. W owocu tym znajdziemy również spore źródło witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, a także składniki pozwalające utrzymać dobry cholesterol – przekonuje ,,Wprost”.
W bananach z kolei również znajdziemy błonnik, jednak więcej niż w jabłkach jest w nich białka. Znajduje się w nich ponadto skrobia, z której strawieniem organizm może sobie nie radzić, przez co magazynowana jest w okrężnicy, co pomaga we wzroście zdrowych bakterii jelitowych. W owocach tych znajdziemy też dobre źródło magnezu, manganu i potasu.
Osoby, które się zastanawiają który z tych owoców wybrać, powinny raczej skupić się na smaku. W jabłkach znajdziemy więcej błonnika, zaś w bananach innych witamin i minerałów. Jabłka są tym samym nieco łatwiejsze do strawienia, a także są świetnym źródłem energii.
Rzecz jasna najbardziej wyraźną różnicą między tymi owocami są smak i konsystencja. To, który z nich wybierzemy powinno zależeć zatem od osobistych preferencji i tego, co akurat mamy pod ręką.