Przygotowując na obiad kotlety schabowe lub mielone często smażymy ich więcej, niż później jesteśmy w stanie zjeść. Czy można zatem je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie?
Umieszczenie różnych produktów w zamrażarce ma naturalnie doprowadzić do przedłużenia ich żywotności. Jest to pierwszy sposób, który zazwyczaj przychodzi nam do głowy, jeśli chcemy wykorzystać to jedzenie w przyszłości.
Kotlety schabowe i mielone są jednym z klasyków polskiej kuchni. Ich wykorzystanie do dań obiadowych jest znane nam od wielu lat i trudno wskazać osobę, która ich nie lubi.
Okazuje się jednak, że kotlety niespecjalnie lubią warunki zamrożenia. Mogą one w zamrażarce stracić na smaku i wyglądzie. Wykorzystywany przy smażeniu tłuszcz nie ulega zamarzaniu, przez co zaczną się one po prostu psuć.
Ponadto mrożone kotlety przestają być chrupiące, a ich panierka stanie się mocno gąbczasta. Łatwo zatem o wniosek, że nie jest to najlepszy sposób na przechowywanie większej ilości kotletów.