Czy można jeść surową dynię? Odpowiedź może cię zaskoczyć

dynia hokkaido
fot. Pixabay

Dynia to typowo jesienne warzywo, które często gości w naszej kuchni. Przepisów na popularne dania na bazie tego produktu nie brakuje. Możemy przygotować z niego pyszną zupę krem, frytki, placki, ciasto, a nawet gulasz. A czy dynię można jeść na surowo? Sprawdź!

REKLAMA

Surowa dynia ma więcej składników mineralnych i witamin niż jej pieczona czy gotowana wersja. Jednak samo odkrojenie kawałka dowolnego warzywa i przystąpienie do konsumpcji nie wystarczy. Jeżeli chcesz zjeść surową dynię, powinieneś odpowiednio się do tego zabrać.

Na co zwrócić uwagę podczas spożycia surowej dyni?

Warto dodać, że nie wszystkie odmiany dyni nadają się do jedzenia na surowo. Wiadomo jednak, że gatunek Piena Lunga, Muscat de Provence czy znana wszystkim dynia piżmowa, nie muszą być podawane wcześniejszej obróbce termicznej. Jeśli wybierzesz już dynię odpowiednią do jedzenia na surowo, przyjrzyj się jej skórce – jeśli jest gładka i wygląda zdrowo, to dobrze. Jej miąższ nie powinien być mocno wysuszony i pomarszczony.

REKLAMA

Smak surowej dyni jest trochę inny niż tej gotowanej czy pieczonej. W dodatku taka dynia jest mniej słodka i można wyczuć w niej lekko gorzkawy, orzechowy posmak. Przed wykonaniem całej receptury możesz skosztować małego kawałka surowego warzywa, aby określić, czy taki wariant ci pasuje. Pamiętaj, że surowa dynia ma dość twardy miąższ, wobec tego najlepiej jeść go w bardzo drobnej formie. Zblendowane warzywo znajdzie zastosowanie w różnych recepturach.

Surowa dynia. W jakiej postaci ją podawać?

Miąższ z surowego warzywa warto rozdrobnić na tarce albo zblendować. Na bazie zmiksowanej dyni można przyrządzić odżywczy koktajl. Wystarczy purée połączyć z mlekiem, bananem i przyprawami. Tartej dyni też można użyć do zrobienia koktajlu. Poza tym sprawdzi się w porannej owsiance lub jako posypka do makaronów i różnych sałatek.

REKLAMA

Z surowego warzywa powstanie także wykwintne pomarańczowe carpaccio. Miąższ pokrój na cienkie plastry, polej niewielką ilością oliwy lub sosu balsamicznego, a potem dopraw pieprzem i solą. Dynię w takiej formie posyp jeszcze tartym parmezanem i podawaj. Jeśli masz ochotę na inne dynia z surowym miąższem dyni, możesz wypróbować kotlety lub sałatkę jarzynową.

Podziel się: