REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCzy należy myć świeże ryby przed przyrządzeniem? Nie każdy o tym wie

Czy należy myć świeże ryby przed przyrządzeniem? Nie każdy o tym wie

świeże ryby
fot. Pixabay

Ryby oraz inne mięsa są chętnie jedzone przez wiele osób. Niektórzy postanawiają je wcześniej umyć. Okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie, bo można sobie w ten sposób nieświadomie zaszkodzić. Sprawdź, jakich jeszcze produktów – poza rybami, nie należy myć.

REKLAMA

Powierzchnia surowych ryb często jest zasiedlana przez drobnoustroje, które mogą przyczynić się do zatrucia. Można je zneutralizować wyłącznie za pomocą detergentów. Niemniej jednak taki zabieg zupełnie popsułby naszą potrawę. Myjąc rybę samą wodą, obecne na niej zarazki obejmują zasięgiem cały zlew i pobliskie miejsca. Właśnie tam mają doskonałe warunki do dalszego rozwoju. Jeśli trafią na inny produkt spożywczy, a potem do naszego organizmu, wtedy droga do zatrucia pokarmowego jest bardzo prosta. Warto dodać, że wysoka temperatura zniszczy patogeny, dlatego nie ma konieczności mycia surowej ryby.

Inne rodzaje mięs

Nie tylko ryb, ale także mięsa innych zwierząt nie należy myć przed przyrządzeniem, a nawet zamrożeniem. Chłód poskromi mikroorganizmy, które nie będą się rozmnażały w takim stanie. Jeżeli mamy w domu zamrożone mięso, najlepiej od razu je wykorzystajmy. Powtórne schowanie go w zamrażalniku jeszcze pogorszy sprawę.

Ogórki kiszone z białym nalotem

Do żywności, której lepiej nie myć można zaliczyć także ogórki kiszone. Niekiedy na ich powierzchni pojawia się biały nalot, który u niektórych osób wzbudza pewien niepokój. Wielu ludzi postanawia go zmyć. Jednak biały osad to nic strasznego, są to po prostu bakterie kwasu mlekowego, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc lepiej ich nie usuwać.

REKLAMA

Mycie jajek przed włożeniem do lodówki

Wydaje się, że to słuszne rozwiązanie, ale w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Powierzchnię skorupki jajka pokrywa warstewka ochronna, która chroni je przed zepsuciem. Tak więc, jajka warto umyć bezpośrednio przed przyrządzeniem, najlepiej przy użyciu gorącej wody oraz płynu do naczyń. To pozwoli usunąć wszystkie chorobotwórcze bakterie, a dodatkowa obróbka cieplna wzmocni ten efekt.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA