Dodaj ten składnik, a placki ziemniaczane będą miękkie w środku, puszyste i chrupiące z zewnątrz

placki ziemniaczane
fot. screen Youtube / Home Cooking Adventure

My Polacy przepadamy za plackami, a chyba najbardziej za plackami ziemniaczanymi – łatwo je przygotować, są pożywne i pyszne. Na pewno robicie je na swój sposób, ale warto czasem zasięgnąć nowych rad. Co powiecie na niecodzienny dodatek do masy na placki w postaci sody oczyszczonej? Już pół łyżeczki tego białego proszku pozwoli zauważyć efekty.

REKLAMA

Perfekcyjne placki ziemniaczane powinny mieć miękki środek oraz chrupiącą złocistą skórkę. Aby usmażyć taki ideał wcale nie potrzeba wielu starań, warto za to trzymać się kilku kluczowych zasad. Przyda się szczególnie wiedza o tym, co dodać do placków ziemniaczanych i jak je smażyć.

Jaki efekt przyniesie dodanie do placków ziemniaczanych sody?

Placki z kartofli są łatwe do wykonania, aczkolwiek mogą nas czasami przykro zaskoczyć. Na pewno zapytacie: czym? Na przykład nieznaczną chrupkością, ciemnym kolorem czy sporą twardością. Na szczęście istnieje pewien prosty sposób, który pozwoli rozwiązać wszelkie problemy i sprawi, że placki wyjdą takie, jak trzeba. W tym celu warto sięgnąć po sodę oczyszczoną. Nie trzeba dodawać jej dużo – na 1 kg ziemniaków wystarczy pół łyżeczki. Placki po usmażeniu będą miękkie w środku, puszyste, a do tego chrupiące z zewnątrz.

REKLAMA

Jeśli jesteś miłośnikiem placków ziemniaczanych, koniecznie zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź recepturę na apetyczne placki ziemniaczane po litewsku i dowiedz się, co zrobić, aby placki ziemniaczane nie były zbyt tłuste.

Podziel się: