Dodaj ten składnik do kotletów mielonych, a nie pożałujesz. Będą obłędne w smaku, niezwykle soczyste i aromatyczne. Ten jeden dodatek sprawi, że już zawsze będziesz robić mielone w ten sposób.
Każdy z nas choć raz w tygodniu je kotlety mielone. Warto jednak urozmaicić ich klasyczny smak i dodać pewny sekretny składnik, który podkreśli smak i sprawi, że po usmażeniu będą bardzo soczyste. Wypróbuj i zaskocz bliskich tym niezwykłym smakiem.
Dodaj ten składnik do kotletów mielonych – ich smak zaskoczy każdego!
Aby urozmaicić smak kotletów mielonych warto dodać odrobinę topionego sera i dokładnie wymieszać mięso. Kotlety będą obłędnie aromatyczne i co najważniejsze – bardzo soczyste.
Przepis na kotlety mielone z serkiem topionym
Składniki:
» 1 mała bułka
» mleko do namoczenia bułki
» pół kg mięsa mielonego
» 1 średnia cebula
» 1 jajko
» 1/4 szklanki zimnej wody
» 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki pieprzu
» bułka tarta do obtoczenia
» 2 łyżki sera topionego ementaler
Przygotowanie:
Namocz bułkę w mleku, następnie odciśnij ją dokładnie i dodaj do miski z mięsem mielonym. Cebulkę posiekaj bardzo drobno i podsmaż na patelni na średnim ogniu do zeszklenia. Zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia, a kiedy wystygnie dodaj do mięsa.
Do mięsa dodaj jajko oraz przyprawy, a na koniec dodaj serek topiony i całość dokładnie mieszaj dodając stopniowo zimną wodę. Formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni.
Kotlety mielone najlepiej smakują z buraczkami i ziemniakami. Smacznego!