Smaczną zupę ogórkową możecie ugotować błyskawicznie. Taki kwaśny bulion z kiszonymi ogórkami świetnie was rozgrzeje, a gdy wzbogacicie go o żółtko, wtedy będzie jeszcze wartościowszy, a w dodatku gęstszy. Koniecznie spróbujcie potrawy z tym niecodziennym dodatkiem.
Żółtko to skarbnica substancji odżywczych, m.in. potasu, żelaza, wapnia czy magnezu oraz korzystnej dla naszego wzroku luteiny. Z tego względu warto dodać je do zupy ogórkowej, bo dzięki niemu otrzymamy zdrowszą i dodatkowo gęstszą potrawę.
Jak ugotować zupę ogórkową z żółtkiem?
Gotować jajek nie musicie, wystarczy, że oddzielicie białko od żółtka, i to drugie roztrzepiecie widelcem w małym naczyniu. Dodajcie do żółtka łyżkę śmietany i trochę zupy, energicznie zamieszajcie całość. Masę powoli wlewajcie do garnka z zupą (żółtko nie może się ściąć, a śmietana zwarzyć), dlatego nie spieszcie się. Pamiętajcie też, aby danie zabielać po skończeniu gotowania. Tak przyrządzona zupa smakuje rewelacyjnie. Metoda sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy ugotowaliście zbyt kwaśną zupę i musieliście dodać więcej płynu, aby zbalansować kwaśny smak. Jeśli potrawy jest naprawdę sporo, możecie dodać nawet dwa żółtka.
Zupa ogórkowa – co jeszcze warto o niej wiedzieć?
Jeśli zupa wyszła zbyt kwaśna – nie musicie jej wylewać. Oprócz łatwego rozwiązania, czyli rozrzedzenia zupy, istnieje jeszcze jeden patent – dodajcie do niej cząstki ziemniaka. Warzywo wchłonie nadmiar niepożądanego smaku. Pomocne może być także wspomniane wcześniej zabielanie. Dolanie słodkiej śmietanki również zmniejszy przeważające kwaśne nuty smakowe. Osoby, które unikają nabiału, mogą wlać do potrawy śmietankę sojową, która zadziała identycznie, jak mleczna.