Domowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. Znacznie lepsze niż z cukierni!

Fot. Pixabay.com

Drożdżówki z różnymi dodatkami są jednymi z pyszniejszych pomysłów na deser. Poniższa propozycja z budyniem i truskawkami pozwala przygotować je we własnej kuchni. Każdy sobie z nimi poradzi!

REKLAMA

Słodkie wypieki są łakomym kąskiem dla łasuchów, ale nie tylko. Chcąc być pewnym smaku i jakości dróżdżówek, warto je przygotować według poniższego przepisu. Efekt murowany!

Składniki:

REKLAMA

50 g świeżych drożdży
5 łyżek ciepłego mleka
600 g mąki pszennej
szczypta soli
200 g cukru
750 ml mleka
2 jajka
100 g masła
1 budyń waniliowy
1 jajko do posmarowania ciasta
100 g truskawek
50 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Wszystkie produkty ogrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże wkruszamy do małego pojemnika, dodajemy cukier i rozcieramy łyżeczką. Potem dodać mąkę i ciepłe mleko, po czym dokładnie wymieszać. Odstawiamy na 20 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Kolejny krok to wsypanie mąki do dużej miski, soli oraz cukru. W masie robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn. Większą łyżką zagarniamy mąkę do środka i mieszamy. Po chwili dodajemy mleko, jajka i dalej zagniatamy mąkę przez 10 minut. W międzyczasie dodajemy małymi partiami masło i wyrabiamy przez 15 minut. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chcąc zrobić kruszonkę, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i cukier i rozcieramy palcami, aż powstaną małe okruszki.

Wyrobione ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy je na 12 równych części o grubości 1 cm. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W plackach robimy wgłębienie i wlewamy do nich budyń. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodajemy po kilka truskawek i posypujemy kruszonką, po czym odstawiamy na 20 minut. Gotowe drożdżówki pieczemy przez 18-20 minut w 180 stopniach.

Podziel się: