Już nasze babcie i prababcie robiły pyszne knedliki. My dużo częściej stawiamy na kluski leniwe lub pierogi, a szkoda. Wyśmienite knedle z truskawkami mają obłędny i jedyny w swoim rodzaju smak.
O tej porze roku warto korzystać z dobrodziejstw natury, tym bardziej że sezon na truskawki trwa w najlepsze. Wobec tego spróbuj przygotować knedle według naszego przepisu.
Przepis na knedle z truskawkami
Składniki:
pół kg truskawek
pół kg ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta cukru
szczypta soli
2 jajka
śmietana 18%
Sposób przygotowania:
Podstawowym składnikiem pysznych knedli są ziemniaki. Najpierw ugotuj je w lekko osolonej wodzie, a gdy zmiękną i będą się rozpadać, odstaw je do wystudzenia. Potem przeciśnij ziemniaki przez praskę lub opcjonalnie zmiksuj blenderem. Na końcu dodaj do nich jajka, trochę soli, cukier oraz mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto, tak aby otrzymać jednolitą masę. Stwórz wałek i wycinaj nożem nieduże kawałki ciasta. W dłoniach rozgnieć ciasto na placek, a do jego wnętrza włóż truskawkę.
Większe owoce pokrój na połówki, a mniejsze umieść w całości. Na końcu zalep truskawkę ciastem. Jeżeli chcesz, żeby knedle były bardzo słodkie, możesz posłodzić truskawki.
Gotową partię knedli z truskawkami odłóż na bok. Zagotuj wodę z łyżką soli i wrzuć na nią knedle – gotuj 5 minut. Wyławiaj je łyżką cedzakową. Danie możesz podawać z kleksem śmietany. Niektórzy lubią jeść je polane panierką z masła.