Lody to wyśmienity deser, uwielbiany niemalże przez każdego smakosza. Wcale nie trzeba ich kupować w sklepie, bo istnieje przepis na domowe lody owocowe. Będą smakowały jak te z lodziarni, a może nawet lepiej. Sprawdź prostą recepturę na pyszne lody.
Doskonałym smakołykiem na gorące dni są oczywiście lody. Aby je przygotować, możesz wykorzystać ulubione składniki. Nie musisz mieć nawet specjalnej maszynki do lodów, bo wystarczy, że krok po kroku prześledzisz poniższą recepturę, a wykonasz je bez problemu. Sekretem znakomitych lodów jest regularne mieszanie masy w czasie mrożenia. Ten zabieg wpłynie dodatnio na konsystencję i walory smakowe masy. Jeśli masz zamiar przygotować ten zimny deser, najpierw zaopatrz się w kilka niezbędnych składników.
Składniki:
2 łyżki wody
100 g cukru
300 g truskawek
sok z cytryny
Wykonanie:
Do małego garnka wsyp cukier, wlej 2 łyżki wody oraz sok z 1 cytryny. Podgrzewaj składniki do chwili, aż dobrze się ze sobą połączą. Później masę ostudź. Umyj truskawki, usuń szypułki, przełóż je do naczynia i zmiksuj ręcznym blenderem na aksamitną masę. Do masy wlej wcześniej przyrządzony syrop cukrowy. Wszystko przemieszaj i przelej do szczelnego pudełka. Pojemnik z zawartością wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Następnie wyjmij go i wymieszaj lody łyżką. Ponownie schowaj do chłodziarki. Tę czynność powtórz jeszcze dwa razy.
Przechowywanie domowych lodów
Domowe lody najlepiej trzymaj w zamrażalce. Deser bez dodatku konserwantów może w niej przetrwać najwyżej 5 dni.
Zobacz również: