Ekspresowe kotlety z kalafiora to wyśmienity pomysł na obiad. Ich smak z pewnością zachwyci każdego smakosza, bo w środku są soczyste i mięciutkie, a na zewnątrz chrupkie. Poznaj przepis.
Kalafior jest lubiany przez większość z nas. Najczęściej przygotowujemy go z bułką tartą i masłem, ale można go wykorzystać także do zrobienia pysznych kotlecików. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i pyszny obiad gotowy. Dzieci będą zachwycone ich smakiem!
Ekspresowe kotlety z kalafiora w 20 minut. Pyszne i chrupiące z wierzchu
Składniki:
» pół główki kalafiora
» 1 ząbek czosnku
» 1 żółtko
» 2 łyżki bułki tartej
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
» 1 garść startej mozzarelli
» natka pietruszki
Przygotowanie:
Kalafior umyj i podziel na drobne części, następnie zalej wodą i dopraw solą. Gotuj przez 5 minut, a potem odcedź i zmiel delikatnie widelcem na papkę. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
Do kalafiora dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, mozzarellę i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj i formuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. I gotowe! Podawaj z surówką i ziemniakami. Smacznego!