Jednym z podstawowych dodatków do obiadu jest oczywiście surówka. Niekiedy jej różne odsłony zostają na długo w naszej pamięci. Tak właśnie jest w przypadku surówki według przepisu Ewy Wachowicz. Kluczowym składnikiem potrawy jest seler. Surówka wywoła zachwyt wśród domowników i momentalnie zniknie z talerzy.
Obok przysmaku z selera, który przyrządza Ewa Wachowicz nie można przejść obojętnie. Szybkie i proste danie na pewno oczaruje swoim smakiem i wyglądem.
Surówka, w której oprócz selera, znajduje się także jabłko i suszona żurawina jest niesamowicie smaczna. Jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu i raczej każdy sobie z nią poradzi. Jest ona świetnym dodatkiem do kotletów oraz innych swojskich potraw. Składa się z kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Jakie produkty musisz przygotować?
winne jabłko
duży seler
sok z połowy cytryny
30 ml śmietany
30 g suszonej żurawiny
pieprz
sól
Przygotowanie:
Prace nad surówką zaczynamy od przygotowania selera. Ścieramy go na tarce o dużych oczkach, następnie dodajemy do warzywa sok z połówki cytryny. Na koniec doprawiamy pieprzem oraz solą. Wszystko starannie mieszamy. Pora dodać jabłko. Pamiętajmy, aby dokładnie je umyć i obrać. Pozbywamy się gniazda nasiennego i ścieramy owoc na tarce o niewielkich oczkach. Starte jabłko dodajemy do selera i składniki mieszamy ze sobą. Na koniec do naszej surówki dorzucamy jeszcze namoczoną żurawinę oraz dodajemy śmietanę. Całość jeszcze raz mieszamy i nasza surówka jest już gotowa. Jeżeli nie lubimy żurawiny, możemy ją zastąpić w przepisie innymi owocami np. rodzynkami albo po prostu pominąć owoce suszone.