Czosnek jest bardzo popularny w naszych domach. Lubimy go dodawać do wielu potraw, bo nadaje im wyrazisty smak, a do tego jest zdrowy! Jak go przechowywać, abyśmy mogli korzystać z jego zdrowotnych właściwości jak najdłużej?
Gdy czosnek będzie prawidłowo przechowywany, może bezpiecznie leżeć nawet przez wiele miesięcy. Aby nie utracić jego właściwości i aromatu najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej. Najlepiej przechowywać go w całości, bo oddzielone ząbki czosnku szybciej wyschną. Można go przechowywać w siateczce, aby miał optymalny dostęp powietrza. Taką siateczkę z czosnkiem najlepiej schować w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze około 15-18 °C przy niezbyt dużej wilgotności.
Jak informuje redakcja Wprost czosnek można również przechowywać w lodówce, w szufladzie na warzywa. Należy jednak wziąć pod uwagę, że taki czosnek zacznie kiełkować po wyjęciu go z lodówki. Czosnek równie dobrze można mrozić w zamrażarce, suszyć, piec a nawet marynować.