Krupnik to pyszna i pożywna zupa, którą można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś sięgniemy po prostą recepturę Magdy Gessler, która do wykonania potrawy używa kaszy pęczak. To właśnie ten składnik sprawia, że zupa jest gęsta i treściwa.
Krupnik to uwielbiana zupa o bogatym smaku. Mało kto jest w stanie odmówić sobie zjedzenia chociażby talerzyka tego esencjonalnego specjału, w którym zdecydowanie króluje kasza. Magda Gessler gotuje danie z dodatkiem pęczaku. To rodzaj grubej kaszy produkowanej z jęczmienia, która w zupie sprawdzi się rewelacyjnie. Dzięki niej potrawa nabierze idealnej konsystencji, będzie też lepsza w smaku. Zobaczcie, jak krupnik przygotowuje znana restauratorka.
Krupnik Magdy Gessler. Jak go przygotować?
Składniki:
10 dag kaszy pęczak
2 l wody
50 dag żeberek wieprzowych bądź cielęcych
3 dag suszonych grzybów
3 duże ziemniaki, ugotowane
2 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
biała część niewielkiego pora
niecałe pół szklanki śmietany
pół średniego selera
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól do smaku
natka pietruszki wg uznania
Sposób wykonania:
Żeberka oczyść i umieść w dużym garnku, dodaj opłukany pęczak, a także suszone grzyby. Produkty zalej wodą, powoli doprowadzaj do wrzenia i gotuj przez godzinę. Jak tylko mięso będzie odchodzić od kości, dołóż warzywa (oczyszczone i obrane), gotuj przez następne 60 minut, a na samym końcu dopraw zupę majerankiem, pieprzem i solą. Z krupniku wyjmij mięso i jarzyny. Śmietanę zahartuj i przelej ją do dania. Nakładaj je na talerze, posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z osobno pokrojonymi warzywami, ugotowanymi ziemniakami oraz oddzielonym od kości mięsem z żeberek, smacznego.
Zobacz też: Domowa biała kiełbasa na Wielkanoc. Przepis Magdy Gessler