Gołąbki należą do klasyków naszej rodzimej kuchni. Z pewnością każda gospodyni przygotowuje je na swój sposób. Przeważnie do ich zrobienia używamy kapusty. Okazuje się, że zamiast niej możemy z sukcesem wykorzystać inny sezonowy składnik. Sprawdź, co to za produkt i przygotuj gołąbki według poniższej receptury.
Gołąbki w nowej wersji
Lato to czas, w którym warto wypróbować tę potrawę w greckiej odsłonie. Jej podstawowym składnikiem są liście winogron. Jak je przygotować?
Gołąbki po grecku – przepis
Składniki:
puszka siekanych pomidorów
słoik liści winogron w zalewie albo duże, świeże liście winogron
cebula
szklanka ryżu
pół kg mięsa mielonego
pęczek natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
pieprz i sól
2 łyżki suszonej mięty
Przygotowanie:
Świeże liście winogron sparzamy i odsączamy, a jeżeli są w zalewie – wyjmujemy je i płuczemy w wodzie. Cebulę siekamy, a następnie lekko podsmażamy na połowie porcji oliwy. Dodajemy mięso, pomidory i wszystko krótko obsmażamy na oliwie. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, miętę, doprawiamy pieprzem oraz solą. Po chwili wsypujemy ryż, dodajemy sok z cytryny i solidnie mieszamy powstały farsz. Porcje nadzienia wykładamy na liście (ułożone błyszczącą stroną do dołu), zakładamy dwa przeciwstawne boki liścia i zwijamy je w małe ruloniki (do związania możemy użyć białej bawełnianej nitki). W naczyniu do zapiekania układamy liście winogron i kładziemy gołąbki. Wierzch przykrywany pozostałymi liśćmi, skrapiamy je oliwą i sokiem z cytryny. Zawiniątka wkładamy do piekarnika na godzinę. Pieczemy w temperaturze 180°C.