REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGołąbki po hrabiowsku zawładną twoją kuchnią. Farsz to petarda

Gołąbki po hrabiowsku zawładną twoją kuchnią. Farsz to petarda

gołąbki
fot. screen Youtube / @kuhajipeci

Tradycyjne gołąbki cieszą podniebienia od pokoleń. Mięso mielone z ryżem otulone liśćmi kapusty na stałe wpisało się do menu Polaków. Nie istnieje jeden jedyny przepis na to danie. W każdym domu robi się je trochę inaczej. Zamiast ryżu do mięsa dodaje się kaszę, a białą kapustę wymienia się np. na kapustę włoską. Dzisiejsza wersja gołąbków po hrabiowsku na pewno cię zaciekawi. Co prawda farsz wydaje się znajomy, ale wybór kapusty to spore zaskoczenie dla wielu osób. Spróbuj przepisu.

REKLAMA

Gołąbki cieszą się popularnością na całym świecie, a w Polsce ceni się je chyba najbardziej. Szczególnie ich klasyczną, mięsną wersję. Aczkolwiek w liście kapusty można też zawinąć kaszę jaglaną z grzybami czy fasolę. Natomiast mięso wieprzowe można wymienić na wołowinę, jagnięcinę, drób czy baraninę. Modyfikacje mogą też dotyczyć sosu i dodatków. Gołąbki po hrabiowsku to klasyka połączona z nowoczesnością.

Przepis na gołąbki po hrabiowsku

Składniki:
▫︎ 1 litr wywaru drobiowego (+ 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej),
▫︎ 600 g mięsa mielonego wieprzowego,
▫︎ jajko,
▫︎ 50 g ugotowanego ryżu,
▫︎ cebula,
▫︎ pieprz i sól do smaku,
▫︎ 1/2 łyżeczki natki pietruszki,
▫︎ 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
▫︎ 1/2 łyżeczki majeranku,
▫︎ łyżeczka musztardy sarepskiej,
▫︎ łyżka koncentratu pomidorowego,
▫︎ olej rzepakowy do podsmażenia,
▫︎ duża główka kapusty pekińskiej.

Wykonanie:
Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i odrywamy liście, które potem płuczemy. Zagotowujemy wodę w garnku i gotujemy kapustę pod przykryciem przez 3-4 minuty. Potem wyławiamy na durszlak i studzimy.

REKLAMA

Cebulę siekamy i szklimy na gorącym tłuszczu.

Mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy cebulę z patelni, ryż, jajko, słodką paprykę, pietruszkę, sól, pieprz i majeranek – wyrabiamy wszystko. Potem przekładamy musztardę i koncentrat, znów mieszamy do połączenia.

Na każdy liść kapusty kładziemy nadzienie i starannie składamy gołąbki.

Dno szerokiego garnka wkładamy liśćmi (jeśli zostały) i układamy zawiniątka spięciem do dołu.

REKLAMA

Wywar drobiowy zagotowujemy w drugim garnku ze słodką papryką i zalewamy nim gołąbki. Kładziemy pokrywę i podgrzewamy danie przez godzinę. Potem odsączamy gołąbki. Bulionu nie trzeba wylewać. Można dodać do niego np. śmietanę i powstanie sos.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA