Kasza jaglana ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Dla wielu osób jej smak i konsystencja są wręcz nie do zaakceptowania, zaś dla innych stanowi ciekawą odskocznię od tradycyjnego aromatu palonej lub niepalonej kaszy.
Anna Starmach postanowiła zburzyć zły pogląd na temat kaszy jaglanej, przynajmniej jeśli chodzi o składnik jaglanki. W zaproponowanym przez nią przepisie przyjmuje ona formę budyniu, dlatego warto się skusić i spróbować ją przygotować.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
200 ml wybranego mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego)
1 banan
100 g świeżych bądź mrożonych malin (lub innego ulubionego owocu)
łyżka miodu
łyżka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Na początek dokładnie płuczemy kaszę, po czym wkładamy ją do rondelka. Dodajemy do niej mleko, następnie przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Co jakiś czas warto ją zamieszać, aby nie przywarła do naczynia.
Po tym, jak mleko wsiąknie w kaszę, przekładamy całość do dużej miski lub blendera kielichowego, dodajemy banana i blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
W międzyczasie na patelni prażymy migdały. Kaszę następnie przelewamy do miseczek, dodajemy owoce na wierzch, płatki migdałów i polewamy całość miodem.