Oczyszczanie ryb z łusek spędza sen z powiek wszystkim smakoszom potraw z jej obecnością. Jak się jednak okazuje, wcale nie trzeba wkładać w to dużo pracy, aby szybko i wygodnie pozbyć się niechcianych części.
Walory smakowe i zdrowotne ryb są głównymi czynnikami, które wpływają na ich popularność na polskich stołach. Z jej udziałem można przyrządzić wiele dań, dlatego tak chętnie są wybierane do dań głównych, przekąsek czy kolacji. Jak jednak pozbyć się łusek?
Przygotowanie ryby do przyrządzania wcale nie musi być trudne – przekonuje Radio Zet. Wystarczy poświęcić niecałe pięć minut, aby pozbyć się wszystkich łusek, które mogłyby popsuć smak i aromat gotowego dania.
Wiele osób do oczyszczania ryby z łusek używało noża. Znacznie lepszym rozwiązaniem okazuje się być łyżka. Wystarczy jedną ręką trzymać rybę, a drugą wykonywać takie same ruchy łyżką, jak nożem (brzegiem łyżki).
Następnie przesuwamy ją po rybie od ogona w kierunku głowy. Wystarczy jeden ruch, aby pozbyć się większości łusek, a ponadto nie będą się one rozpryskiwać po całej kuchni, a jedynie zatrzymają się we wnętrzu łyżki.