Jak szybko wymoczyć fasolę? Niezawodny trik Pascala Brodnickiego

Pascal Brodnicki i fasolka po bretońsku
fot. Facebook / Pascal Brodnicki / screen Youtube / TalerzPokus

Klasyczne dania mogą nabrać fenomenalnego smaku, gdy doda się do nich coś niestandardowego. Pascal Brodnicki to znany kucharz o zagranicznym pochodzeniu. Wraz ze swoim przyjacielem Pawłem Dobrzańskim pokazał znakomity przepis na fasolkę po bretońsku. Ta oryginalna receptura ma francuski akcent.

REKLAMA

Pascal Brodnicki to doświadczony kucharz, osobowość telewizyjna oraz autor książek kucharskich. Znawca kuchni na swoim kanale YouTube prezentuje klasyczne przepisy. Fasolkę po bretońsku każdy świetnie zna. Suche warzywo strączkowe użyte do przepisu powinno moczyć się przez kilka godzin. Lecz Pascal podpowiedział, co zrobić, gdy zupełnie wyleci nam to z głowy.
Receptura nie jest skomplikowana ani zbyt wymagająca, a nasiona fasoli za sprawą świeżego boczku i kiełbasy, zyskają wspaniały aromat wędzonki.

Przepis Pascala Brodnickiego na fasolkę po bretońsku

Składniki:
200 g boczku wędzonego
200 g fasoli Jaś suchej
1 cebula
250 g ulubionej kiełbasy
350 g pomidorów krojonych z puszki
3 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskiego
2 łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżeczki papryki ostrej
łyżeczka majeranku
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki kminku
3 liście laurowe

REKLAMA

Przygotowanie:
Zanim zabierzemy się za gotowanie, powinniśmy namoczyć nasiona fasoli w wodzie (najlepiej 24 godz. przed gotowaniem). Jeśli jednak wypadło nam to z głowy, jest inne rozwiązanie. Wtedy zalewamy fasolę chłodną wodą i stawiamy na gazie. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć, a gdy to nastąpi, wylewamy ją i po raz drugi zalewamy nasiona chłodną wodą. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Tak przygotowane warzywo będzie gotowe po 40 minutach.

Boczek i kiełbasę kroimy w sporą kostkę. Cebulę obieramy i także drobno siekamy, natomiast czosnek obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Uprzednio namoczone nasiona fasoli umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy boczek i podsmażamy, aż się zrumieni, potem przekładamy do niego cebulę, czosnek i kiełbasę. Wszystko trzymamy na gazie przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

REKLAMA

Składniki zalewamy pomidorami z puszki i przecierem pomidorowym. Doprawiamy kminkiem oraz papryką, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Do naczynia, w którym gotowaliśmy fasolę, przekładamy wcześniej przyrządzoną mieszankę wędliny i pomidorów. Danie mieszamy i oprószamy majerankiem, podajemy z kromką chleba.

Podziel się: