Jak wykorzystać resztki po śniadaniu? Zrób z nich sałatkę wielkanocną!

sałatka wielkanocna

Sałatkę wielkanocną na dobrą sprawę można przyrządzić na wiele sposobów – nawet z resztek po śniadaniu lub innym posiłku. Efekt zaintryguje nawet bardzo wymagających smakoszy.

   

Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach nie może zabraknąć dobrej sałatki świątecznej. Potrawę możemy zrobić niemal ze wszystkiego. Dziś wyjawiamy recepturę, używając produktów znajdujących się prawie w każdej kuchni, które często zostają nam po śniadaniu. Oczywiście nie może w niej brakować jajek. Poza nimi, w daniu znajdą się również ogórki kiszone, papryka, wędlina czy ser.

Smaczna wielkanocna sałatka jest szybka, banalnie prosta w przygotowaniu, a samo jej zrobienie należy wprost do przyjemności.

   

Składniki:
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
5 jajek
1,5 łyżki majonezu
kukurydza z puszki
200 g szynki wędzonej
czerwona papryka
4 ogórki kiszone

Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka pokrój drobno i wsyp do miski. Podobnie postępuj z resztą składników. Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj śmietanę i majonez. Ponownie zamieszaj i wstaw do lodówki. Po paru godzinach potrawa jest gotowa. Sałatka wielkanocna w takim wydaniu na pewno przyprawi bliskich o szybsze bicie serca. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w innych wersjach. Jeżeli chcemy, aby była bardziej pożywna, wtedy możemy dołączyć do niej trochę makaronu.

   

Znakomite danie wielkanocne można także wzbogacić o posikaną zieleninę – koperek, szczypiorek czy natkę pietruszki. Czasami postawmy na resztki, które mamy w lodówce. Wykorzystując je domowej sałatce będziemy mieli pewność, że nic się nie zmarnuje.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News