Dostępność wielu letnich owoców sprawia, że wiele osób decyduje się na przygotowanie przetworów na zimę. Warto dowiedzieć się, jakich błędów należy unikać, aby nie zmarnować swojej pracy i możliwości spożywania pysznych dżemów.
Przed przyrządzaniem dżemu koniecznie należy sprawdzić jakość owoców. Te, które są spleśniałe należy od razu wyrzucić. Bardzo złą praktyką jest odcinanie jedynie zepsutego kawałka.
Kolejny krok to bardzo dokładne umycie owoców. W tym przypadku również nie wolno nam pominąć nawet kawałka brudnej skórki. Wszystko to, czego nie domyjemy po prostu wyląduje w naszym dżemie.
Cukier jest naturalnym konserwantem, który pozwala przetworom przeleżeć przez długi czas. Jego proporcje powinny wynosić 6 kilo cukru na 10 kg owoców. Nie warto obniżać tej ilości, aby nie zepsuć przetworów.
Dokładnie wyczyszczone muszą być również słoiki, w których będziemy przechowywać dżem. Należy je wcześniej odpowiednio umyć i wyparzyć, a następnie dokładnie wysuszyć.
Gotowe przetwory najlepiej jest przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnie sprawdzą się do tego oczywiście spiżarnie i piwnice. Po otwarciu słoika dżem należy zjeść w ciągu kilku dni.