Jedzenie przywiera do patelni? Są triki, które temu zapobiegają

Fot. Pixabay.com

Podczas smażenia całkiem często może dojść do sytuacji, że jedzenie zacznie przywierać nam do patelni. Okazuje się, że jest kilka trików, dzięki którym w mgnieniu oka pozbędziemy się tego problemu.

Wśród wielu dostępnych na rynku patelni, wiele z nich reklamowanych jest jako idealne, do których jedzenie nie ma prawa się ,,przykleić”. Rzeczywistość często jednak jest inna i tak naprawdę każdy rodzaj jedzenia może zacząć przywierać do dolnej powłoki.

   

Jak zaleca Radio Zet, jednym ze sposobów na uniknięcie tego problemu jest zaopatrzenie się w specjalny papier do smażenia potraw. Wystarczy rozłożyć go na patelni i dopiero na nim ułożyć jedzenie. W ten sposób nie będzie ono miało styczności z metalową powłoką i nie będzie przywierać.

Innym dobrym sposobem jest dodanie do smażonej potrawy oleju ryżowego. Dzięki wysokiej temperaturze wrzenia ciepło rozchodzi się równomiernie po całej patelni, co zapobiega przywieraniu.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News