Ziemniaki są jednym z najpopularniejszych produktów obiadowych w naszym kraju. Ich przyrządzenie jest bardzo łatwe, jednak warto znać triki, które pozwolą z nich wydobyć jak najlepszy smak.
Niektóre błędnie uznają ziemniaki za tuczący produkt. Nierzadko jednak jest to wina tłuszczu, swarek czy masła, które najczęściej podajemy wraz z kartoflami. Same w sobie nie są one bombami kalorycznymi.
Podczas gotowania ziemniaków warto wiedzieć kiedy powinniśmy je solić. Popełniamy błąd, jeśli wykonujemy tą czynność w połowie lub pod koniec gotowania. Może to skutkować zupełnie innym efektem.
Najlepsze efekty smakowe możemy uzyskać wtedy, gdy posolimy wodę na początku, zanim jeszcze wrzucimy do niej ziemniaki. Pozwoli to się jej rozpuścić i idealnie rozprowadzić po wszystkich ziemniakach.
Warto też wiedzieć ile soli powinniśmy dosypać do wody. Na trzy litry wody wystarczą dwie płaskie łyżeczki. Jeśli jednak wolimy bardziej posolone ziemniaki, możemy użyć jej nieco więcej.