Kroję dynię w plastry i rozbijam jak kotlety. Efekt końcowy zachwycił każdego, a nawet moją teściową. Smak i aromat palce lizać!
Dynia to przepyszny dodatek do wielu dań, ale serwowana jako danie główne może zaskoczyć wielu smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co z niej zrobić to przepis na pieczoną dynie z aromatycznym sosem powali na kolana.
Kroję dynię w plastry i mam obiad w szybkim czasie. Przepis
Składniki:
» 1 dynia piżmowa
» 2 ząbki czosnku
» 2 gałązki rozmarynu
» 1/3 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
» 50 ml oliwy z oliwek
» sól i pieprz w ilości do smaku
» olej rzepakowy
» 1 drobna cebula szalotka
» 1 łyżka kaparów z zalewy
» 50 g gęstej śmietany
» 25 g majonezu
» 20 g łagodnego ketchupu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie wyszoruj delikatnie, ale dokładnie dynię. Nie obieraj jej ze skórki. Pokrój dynię w plastry około 3 cm, a potem usuń gniazda nasienne. Delikatnie rozbij plastry tłuczkiem, a potem odłóż i dopraw je oliwą z czosnkiem i gałką muszkatołową.
Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, a następnie piecz plastry dyni przez 40 minut. Podawaj z sosem przygotowanym z ketchupu, majonezu, gęstej śmietany, cebuli szalotki oraz zalewy z kaparów. Smacznego!