Krokiety ruskie to świetna alternatywa dla tych klasycznych, które mają farsz złożony z kapusty i grzybów. Krokiety to danie często podawane w czasie świąt Bożego Narodzenia, ale nie tylko. To także błyskawiczny obiad. Poznaj rewelacyjną wersję krokietów i wypróbuj tego przepisu. Nie pożałujesz!
Większość osób uwielbia krokiety. Są to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Najczęściej przygotowywane są te z kapustą i grzybami. Ale krokiety w wersji ruskiej to alternatywa, którą musicie wypróbować. Farsz jest niezwykle pyszny. Poznaj przepis.
Krokiety ruskie – lepsze od klasycznych
Składniki:
Ciasto naleśnikowe (5-7 sztuk)
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody mineralnej
1 szklanki mąki
1 jajka
szczypta soli
łyżeczka oleju
Farsz
600 g ziemniaków
300 g białego sera
1 cebula
sól, pieprz
2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko, wodę i jajko wymieszaj w misce, następnie wsyp mąkę i zmiksuj, do czasu, aby nie powstały grudki. Dodaj sól i olej oraz wymieszaj. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
Umyj ziemniaki, obierz je i ugotuj, a potem przeciśnij je przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Do miski przełóż twaróg i dodać ziemniaki, cebulę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrób na jednolitą masę.
Usmażone wcześniej naleśniki smaruj kolejno serowym nadzieniem, następnie zawijaj w krokiety.
Rozbij jajka i roztrzep widelcem, a potem maczaj w nich krokiety, następnie obtaczaj je w bułce tartej. Smaż krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Smacznego!