Jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce niewątpliwie jest krupnik. W większości przypadków korzystamy z tradycyjnych przepisów, jednak nic nie stoi na przeskodzie, aby otworzyć się na nowe receptury i odkryć nowe wersje tej potrawy.
Wielu smakoszy preferujących smak krupniku jest zdania, że jego bezmięsna wersja nie jest ciekawa. Warto jednak sprawdzić to na własnej skórze i przekonać się, że pomimo jego braku zupa ta może być fantastyczna.
Składniki:
włoszczyzna
4 litry wody
200 g kaszy
3 cebule
700 g ziemniaków
400 g pieczarek
60 ml oleju
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ząbki czosnku
posiekany koperek
100 ml tłustej śmietany
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania włoszczyzny i starcia jej na tarce o grubych oczkach lub pokrojenia w drobną kostkę. Pieczarki następnie rozdrabniamy, zaś cebulę siekamy i podsmażamy. Wszystkie te składniki wrzucamy do garnka z wodą. Podgrzewamy je i doprawiamy solą oraz pieprzem, a także dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Kiedy zupa zaczyna się gotować, dodajemy kaszę i gotujemy przez 50 minut.
W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę, po czym gotujemy w lekko osolonej wodzie. Dodajemy je następnie do zupy. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupa jest niemal gotową. Na koniec zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Na gotową zupę warto także dodać posiekany koperek.