Jeśli macie już dość pączków smażonych na głębokim tłuszczu, wypróbujcie przepis na pączki pieczone w papilotach. Są lżejsze od tych tradycyjnych, a tym samym mniej tuczące. Oczywiście, raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś kalorycznego. Jednak pieczone w papilotach łakocie sprawdzą się równie dobrze, a poza tym są tak samo smaczne. Oto przepis na pieczony wariant uwielbianego smakołyku.
Ciasto na pączki pieczone jest przyrządzane tak samo, jak ciasto na pączki tradycyjne. Dalszy etap, a więc obróbka termiczna wygląda trochę inaczej. Zazwyczaj ciasto na pączki się smaży, natomiast to zostanie umieszczone w papilotkach, a następnie trafi do piekarnika.
Pączki wychodzą miękkie, puszyste i nie ociekają tłuszczem. Wasza rodzinka z pewnością je polubi. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę!
Przepis na pączki pieczone w papilotach
Składniki:
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
10 g drożdży instant
1 cukier wanilinowy
50 g masła
3 żółtka
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
jajko (do smarowania)
cukier puder
marmolada
Sposób wykonania:
W naczyniu umieść łyżkę cukru, suche drożdże i ciepłe (niegorące) mleko, wszystko wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Później do zaczynu dodaj jajko, żółtka, cukier, sól, cukier wanilinowy i przesianą mąkę. Składniki wymieszaj mikserem lub drewnianą łyżką, dodając płynne (ostudzone) masło. Wszystko porządnie wymieszaj na jednolite ciasto – powinno być dosyć klejące. Przełóż je naczynia posypanego mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, aby wyrosło.
Stolnicę posyp mąką, a gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, odrywaj porcje (np. przy pomocy łyżki), a potem każdy kawałek zagniataj na stolnicy, tworząc placek. Na środku umieść trochę marmolady i zlep brzegi, tworząc kulkę. Rozłóż papilotki na blaszce do muffinek i wkładaj do nich pączki, zostaw je do wyrośnięcia na 25 minut. Potem wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Blaszkę z pączkami włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piecz przez kwadrans (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posyp pączki cukrem pudrem albo polej domowym lukrem. Smacznego.