Nie ma chyba osoby, która nie lubi włoskiej kuchni. Bogactwo różnorodnych makaron i mącznych produktów zachwyca smakiem. Dzięki przepisowi opublikowanemu ostatnio na portalu Onet, możemy mieć namiastkę włoskiej kuchni w naszym domu!
Do przygotowania bazyliowego pesto będziemy potrzebować:
Parmezan – 10 g
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa – 70 g
Orzeszki piniowe – 2 łyżki
Bazylia świeża – 25 g
Pieprz
Sól
Pozostałe składniki:
Makaron – 125 g
Szparagi – 1 pęczek
Filet z piersi kurczaka – 200 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Śmietana 18% – 125 ml
Na początku przyrządzamy pesto z bazylii. Listki odrywamy od łodyg i myjemy pod bieżącą wodą. Orzeszki podsmażamy na suchej patelni, do uzyskania złotego kolor. Następnie bazylię i orzeszki rozcieramy w moździerzu do uzyskania gładkiej masy. Zamiast ucierania w moździerzu możemy też zblendować całość.
Filet oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy go pieprzem i solą i odstawiamy w zimne miejsce. W międzyczasie makaron gotujemy al dente. Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końców, a łodygi kroimy w plasterki, a końcówki zostawiamy nienaruszone. Pokrojone szparagi dodajemy do makaronu na około 2 minuty przed końcem gotowania. Całość odcedzamy.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej kurczaka do momentu zarumienienia. Po tym czasie dodajemy makaron i szparagi, a także przygotowane wcześniej pesto. Mieszamy i podsmażamy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Smacznego!