Jakiś czas temu popularna prezenterka, Marcelina Zawadzka opublikowała na swoim profilu w mediach społecznościowych doskonały przepis na smażone kanie, jakie akurat znalazła przed domem. Grzyby te są dorodne i smakowite, a teraz właśnie jest na nie sezon. Grzechem byłoby nic z nimi nie zrobić. Marcelina wpadła na świetny pomysł i usmażyła przepyszne kotlety. Oto przepis.
Kanie czasami osiągają naprawdę spore rozmiary i są uznawane za jedne z najbardziej smakowitych grzybów, jakie goszczą w polskich lasach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je podobnie, jak kotlety schabowe. Niestety kanie bywają niekiedy mylone z trującymi muchomorami, więc jeśli nie macie 100% pewności, że to kanie, lepiej ich nie zbierajcie. Sprawdźcie, jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego.
Przepis Marceliny Zawadzkiej na smażone kanie
Składniki:
3 jajka
4 duże kanie
sól i pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
bułka tarta
Sposób wykonania:
Trzonki oddzielamy od grzybów, starannie oczyszczamy kapelusze. Jajka wbijamy do talerza, doprawiamy pieprzem i solą. Rozmącamy wszystko za pomocą widelca. Przystępujemy do panierowana kani. Najpierw obtaczamy je w jajku, a potem dwa razy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony, aż się zezłocą (na początku umieszczamy na patelni kapelusze blaszkami do dołu, później je obracamy na kolejną stronę). Smacznego.