Racuchy z dodatkiem skyru wychodzą lekkie i puszyste, a obsypane cukrem pudrem lub podane z owocami natychmiast znikają z talerzy. Poznaj przepis na pyszne racuchy z dodatkiem skyru.
Racuchy to potrawa uwielbiana przez większość entuzjastów jedzenia. Delikatne i słodkie placuszki z dodatkiem jabłek to fantastyczny pomysł na śniadanie czy kolację. Smakują bosko z domową konfiturą, dżemem, albo cukrem pudrem. Gdy do racuchów dodasz gęsty skyr, będą one jeszcze smaczniejsze, a do tego bardziej puszyste.
Skyr pochodzi z państw skandynawskich. Jest rodzajem jogurtu o wyjątkowo gęstej konsystencji. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim żywe kultury bakterii, które zbawiennie wpływają na układ trawienny. Skyr to także bogactwo wielu witamin, zwłaszcza z grupy B, więc powinien na dobre zagościć w naszym jadłospisie.
Coraz bliżej sezon letni, a to najlepszy czas na robienie domowych przetworów z owoców – tu poznasz recepturę na smakowity dżem rabarbarowy, bez sztucznych polepszaczy smaku. Będzie on wspaniałym dodatkiem nie tylko do racuchów, ale także ciast, gofrów czy naleśników.
Puszyste racuchy z dodatkiem skyru – jak je przygotować?
Składniki na 3-4 porcje:
250 ml gęstego jogurtu skyr
2 jabłka
jajko
250 g mąki pszennej
opakowanie cukru wanilinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, odsączamy z nadmiaru płynu. W naczyniu mieszamy jajko z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, potem wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Do naczynia przekładamy jabłka i skyr, mieszamy za pomocą łyżki, aż produkty całkowicie się połączą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy racuchy po 3-4 minuty z obu stron, aż staną się złociste. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Smacznego.