Zaduszki to dzień tak samo ważny jak Wszystkich Świętych. Obchodzimy go 2 listopada i ma ono swoje tradycje, takie jak pieczenie ciasta z myślą o bliskich, których nie ma już z nami. Moja babcia zawsze piecze tylko jedno ciasto. To stary i ludowy przepis.
Miodowe ciasto – często piekli go nasi przodkowie w Zaduszki – 2 listopada, czyli dzień poprzedzający święto zmarłych obchodzone 1 listopada. W te dni sięgamy pamięcią do zmarłych, wspominając dobre chwile z nimi. To czas zadumy i wypada wyrażać szacunek. W tradycji naszych przodków pieczenie ciasta z miodem gryczanym było istotnym elementem Zaduszek. Tak samo robi moja babcia i ma ona najlepszy, bo stary, ludowy przepis.
Miodowe ciasto – przepis
Składniki:
» 250 g masła
» pół szklanki miodu gryczanego
» 1 szklanka cukru
» 5 jajek
» 3,5 szklanki mąki
» 2 łyżeczki sody
» 2 białe czekolady
» prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Do rondelka wlej miód i dodaj masło oraz cukier, następnie zagotuj i wystudź. Jajka wbij do miski i ubij je mikserem przez około 10 minut, a potem dodaj mąkę z sodą. Zmiksuj, a potem dodawaj stopniowo masę miodową. Przelej do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez około godzinę w 160-170 st. C.
Upieczone ciasto polej białą czekoladą i posyp płatkami migdałów. Smacznego!