Rosół to kultowa zupa, za którą większość osób wprost przepada. Bulion będzie znacznie smaczniejszy, jeśli dodamy do niego różne rodzaje mięsa, chodzi głównie o wołowinę i drób.
Rosół z pewnością można zaliczyć do kulinarnych szlagierów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Nie bez powodu tak często gości on na naszych stołach. Wielu wielbicieli swojskich specjałów doskonale zdaje sobie sprawę, że najważniejszym składnikiem zupy jest mięso.
Na jakim mięsie gotować rosół?
Okazuje się, że rosół najlepiej gotować na dwóch rodzajach mięs jednocześnie – na drobiu i wołowinie, ponieważ wtedy otrzymamy najlepszy rezultat. Jednak należy sięgnąć po odpowiednie części. Jeśli chodzi o drób, najlepiej sprawdzają się udka, skrzydełka i korpus kurczaka. Zazwyczaj możemy je kupić w formie gotowych porcji rosołowych. W garnku powinniśmy umieścić także solidny kawałek wołowiny. Doświadczeni kucharze polecają też karkówkę, szponder, mostek lub łatę.
Przy wyborze mięsa na rosół, wybierajmy takie o wysokiej jakości. Jeśli będziemy oszczędzać na składnikach, wówczas nasz bulion nie będzie tak smaczny, jak byśmy tego chcieli.
Wielu kucharzy stawia także na mniej popularne dodatki do rosołu, takie jak: żołądki czy serca drobiowe. Nic dziwnego, podroby nadają rosołowi bardziej wyrazistego smaku. Niektórzy z kolei dodają do zupy trochę octu. Warto eksperymentować i nie bać się nowych smaków.