Zupa pieczarkowa jest niezwykle prostym w przygotowaniu posiłkiem, przez co bardzo często widujemy ją na polskich stołach. Co ciekawe można dodać do niej jeden składnik, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.
Zupy są bardzo częstymi pomysłami i smaczny i pożywny obiad. Co więcej, ich różnorodność w polskiej kuchni sprawia, że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Poniższy przepis udowadnia, że każdy sobie poradzi z jej przygotowaniem.
Składniki:
Kilogram pieczarek
Dwa litry bulionu drobiowego (może być również warzywny)
300 g serka topionego bez dodatków
2 spore cebule
dwie łyżki masła
Przyprawy – pieprz i sól
Zioła – tymianek lub oregano
Makaron nitki lub wstążki
Sposób przygotowania:
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę następnie kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle. Potem dodajemy do niej starte pieczarki, delikatnie solimy i smażymy, aż odparuje cała woda. Kilka pieczarek możemy zostawić do dekoracji.
Przygotowany wcześniej bulion zagotowujemy i dodajemy do niego pieczarki z cebulą. Z garnka odlewamy odrobinę bulionu i rozprowadzamy w nim serki, po czym wlewamy z powrotem i mieszamy. Zupę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec przyprawiamy i podajemy z makaronem.