Najprostszy sernik świata. Tak pyszny, że każdy zapragnie dokładki

sernik
fot. screen Youtube / Henia Foks

Na kawałek sernika zawsze znajdą się chętni. Jeśli ty też nie potrafisz się mu oprzeć, to koniecznie wypróbuj tę recepturę. Powstanie wypiek, z którego naprawdę będziesz dumny. Pięknie wyrośnie i każdy zje go z apetytem, a o dokładkę poproszą wszyscy. Popisowy sernik robi się błyskawicznie i w bardzo łatwy sposób, a nakład pracy jest skromny, podobnie jak ilość potrzebnych składników. Za to ciasto dostarczy spektrum słodkich wrażeń.

REKLAMA

Ten sernik wychodzi zawsze i wszędzie. Smak jest mistrzowski

Serniki zaliczamy do ukochanych ciast wielu Polaków. Nowe przepisy na ten rodzaj wypieku są przez jego fanów zawsze doceniane. Dziś polecamy urzekającą recepturę, której nie można przegapić. Prościutka i ekspresowa, a efekt – petarda. Właśnie takie desery są najbardziej pożądane w kuchni. Nikt się ich nie powstydzi.

Na spód używamy gotowych biszkoptów, które po ułożeniu w formie posypujemy kakao. Masę przyrządzamy z twarogu z wiaderka. Zalewamy nią ciastka i wkładamy całość do piekarnika. Po 60 minutach możemy delektować się smakiem domowego sernika.

REKLAMA

Przepis doskonały sernik z wiaderka na biszkoptach

Składniki:
twaróg z wiaderka
paczka okrągłych biszkoptów
2 łyżki kakao
1 budyń
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
starta czekolada

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności wykładamy formę papierem pergaminowym i umieszczamy biszkopty. Następnie oprószamy je kakao. Do jajek dodajemy cukier i ubijamy oba składniki. W międzyczasie stopniowo dokładamy budyń i biały ser. Starannie miksujemy masę, a potem przelewamy ją na ciastka w blaszce i wygładzamy wierzch.

REKLAMA

Deser wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Powinien się piec przez godzinę. Gotowy wypiek możemy udekorować stopioną czekoladą. Chociaż starcie jej na tarce i posypanie sernika czekoladowym wiórkami to też znakomity pomysł. Jak tylko ciasto się ostudzi, można je kroić i serwować.

Sernik jest lekki i puszysty jak obłok. Biszkopty odgrywające rolę spodu nadają wypiekowi wspaniałego smaku i dodatkowo sprawiają, że każdy kęs rozpieszcza podniebienie. Trudno o lepszy deser o obiedzie lub poczęstunek dla rodziny czy znajomych. W cukierni na próżno takiego szukać. A warto go przygotować z co najmniej kilku powodów. Łatwo się go robi, wychodzi za każdym razem i nigdy nie opada. Dobrze wyrasta i smakuje obłędnie. Każdy, kto upiecze ten sernik, ma kulinarny sukces jak w banku.

Podziel się: