Tarta jest jednym z częściej przygotowywanych wypieków na rodzinne spotkania czy pikniki. Poniższa propozycja ciasta z jagodami z pewnością spotka się z bardzo przyjemnym odbiorem.
Tarta niewątpliwie należy do najszybszych w przygotowaniu ciast. Jej największą zaletą jest to, że można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Poniższy przepis jest tego przykładem!
Składniki:
1 1/4 szklanki (160 gramów) mąki
1/3 szklanki (30 gramów) zmielonych migdałów
2/3 szklanki (75 gramów) cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli, wanilia (opcjonalnie)
5 łyżek (70 gramów) masła pokrojonego w kostkę
3 żółtka
2 i 1/2 szklanki (ok. 40 dag) świeżych, umytych jagód
1/4 szklanki (50 gramów) białego cukru pudru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
1 1/2 szklanki (20 dag) świeżych, umytych jagód
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy z mączką migdałową, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Całość miksujemy, dodajemy kawałki masła i miksujemy aż masa będzie ziarnista. Dodajemy żółtka i wanilię, aż wszystko się połączy. Ciasto zagniatamy w kulę i wstawiamy zawinięte w folię spożywczą do lodówki na 6 godzin.
Po tym czasie wykładamy je na blat posypany mąką i obracamy. Potem układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie wstawiamy do lodówki na 15039 minut.
Potem dociskamy ciasto do dna formy i odcinamy nadmiar z brzegów, a widelcem delikatnie ja nakłuwamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W międzyczasie w miseczce mieszamy cukier, skrobię kukurydzianą, sok z cytryny i skórkę, dodajemy jagody. Wylewamy na ciasto i pieczemy przez 25-30 minut.