Gofry są jedną z tych propozycji na śniadanie, które cieszą przede wszystkim dzieci i młodzież. Decydują się na nie również dorośli, a jedna z propozycji ich podania udowadnia, dlaczego cieszą się taką popularnością.
W zależności od posiadanego opiekacza, gofry możemy przygotować na różne sposoby. Poniższy przepis udowadnia, że mogą one być nie tylko ciekawe wizualnie, ale także zachwycać smakowo.
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
10 g proszku do pieczenia
odrobina soli
45 g cukru
30 ml oleju
30 g aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajka rozbijamy w misce i je roztrzepujemy, po czym dodajemy do nich mleko i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy następnie sól, cukier, olej i aromat i mieszamy trzepaczką do jajek. Unikamy powstania grudek z mąki.
Po rozgrzaniu opiekacza wylewamy na niego porcje ciasta. Zazwyczaj wystarczą dwie łyżki. Zamykamy urządzenie i czekamy, aż gofry się upieką (wystarczy kilka minut). Najlepiej jest je serwować z cukrem pudrem i konfiturą.