Nuggetsy bez mięsa to pyszna alternatywa kotlecików mięsnych. Ten wegański przepis zachwyci każdego, dlatego warto go wypróbować.
Do przygotowania wegańskich nuggetsów potrzebujesz tylko 3 składników. Bazują na serze feta, dlatego też nie potrzebują soli. Kiedyś robiły je nasze prababcie, była to przepyszna przekąska. Dodatkowo nie są smażone tylko pieczone. Smakują niepowtarzalnie i obłędnie, dlatego musisz poznać, a tym bardziej wypróbować ten staropolski przepis.
Nuggetsy bez mięsa. Przekąska, którą robiły kiedyś nasze prababcie
Składniki:
500 g sera feta
1 żółtko
60 g mąki pszennej zwykłej
Przygotowanie:
Do miski wsyp ser feta i pougniataj go widelcem, aż nabierze konsystencji kremu. Dodaj żółtko, następnie mieszaj i stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Masa będzie przypominać kruche ciasto.
Wysyp ugniecione ciasto na blat, a potem je podziel na dwie części. Każdą z nich podziel kolejno na 11-12 części i uformuj je na dowolny kształt. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Podawaj z dodatkami: ketchupem i innymi dipami, surówką i frytkami. Smacznego!