Wiele osób nie ma możliwości, aby poświęcać sporo czasu na przygotowanie obiadu. Mimo wszystko, odżywianie jest bardzo ważne w życiu człowieka, dlatego też nie możemy go zaniedbać. Warto zatem znać przepisy na dania, które są szybkie w wykonaniu, a do tego wartościowe! Jednym z takich dań jest kaszotto z warzywami.
Aby przygotować kaszotto z warzywami potrzebujemy:
Bulion warzywny – 1 szklanka
Cebula – 1 sztuka
Marchewka – 1 sztuka
Pieczarki – 250 g (najlepiej małych)
Papryka czerwona – 1 sztuka
Kasza jęczmienna – 100 g
Olej – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki
Pieprz
Sól
Świeże lub suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano)
Na początku na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Tak przygotowaną wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy na patelnię. Całość możemy podlać małą ilością bulionu. Drobne pieczarki myjemy i wrzucamy w całości na patelnię. Jeśli jednak dysponujemy tylko dużymi pieczarkami to kroimy je w plasterki.
Całość smażymy kilka minut, a następnie dodajemy kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy pozostały bulion i zmniejszamy ogień pod patelnią. Całość przykrywamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie kasza powinna się ugotować. Jeśli jest nadal twarda, dusimy jeszcze kilka minut. Na samym końcu dodajemy przyprawy i zioła.
Smacznego!