Marchewka przed poddaniem jej obróbce termincznej musi zostać dokładnie umyta i obrana. Wiele osób zastanawia się, czy obierki można ponownie wykorzystać. Okazuje się, że nie ma z tym najmniejszego problemu.
Obierki po warzywach generujemy praktycznie przy okazji każdego posiłku. Chcąc przyrządzić smaczną zupę, surówkę czy nawet zjeść dany produkt na surowo musimy liczyć się z tym, że obieranie jest nieodzowną czynnością.
Niektórzy nie decydują się na obieranie warzyw, jednak jest to konieczne z uwagi na smak skórki czy potencjalne odbarwienia i niedoskonałości. Z tego powodu nie zaleca się jedzenia warzyw bez ich obierania.
Po umyciu marchewki i jej obraniu obierki możemy zapakować do plastikowej torebki, wyciągnąć z niej powietrze i wrzucić do zamrażalnika. Zawarte w niej wartości odżywcze sprawiają, że warto je spożywać.
Wykorzystanie obierek po marchewce może pomóc w przygotowaniu smacznej przekąski, jaką są warzywne chipsy. Wystarczy je skropić oliwą, doprawić i piec przez 25 minut w 180 stopniach.