REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPączki - puszyste, miękkie i bez drożdży. Wypróbuj prosty i szybki przepis

Pączki – puszyste, miękkie i bez drożdży. Wypróbuj prosty i szybki przepis

pączki

REKLAMA

Pączki uwielbiają wszyscy – to przekąska, której ciężko jest sobie odmówić. Są ich różne rodzaje, ale na pewno choć raz jedliście pączki z dziurką polane czekoladową polewą. Jeśli myślicie, że są ciężkie w wykonaniu, to jesteście w błędzie ponieważ w tym przepisie nie trzeba używać nawet drożdży!

Najlepsze pączki to te, które chrupią z wierzchu, mają pyszne nadzienie i są jeszcze ciepłe. Poznaj szybki i bardzo prosty przepis na pączki oponki. Nie musisz używać drożdży do ich wykonania, dlatego można przygotować je błyskawicznie.

Pączki bez drożdży – błyskawiczne w wykonaniu i niezwykle smaczne

pączki

REKLAMA

Oponki serowe to szybka i pyszna alternatywa dla pączków drożdżowych. Przygotujesz je w kilka minut, nie wymagają wyrośnięcia i są niesamowicie smaczne. Lepsze niż te z marketów! Puszyste, mięciutkie, z polewą czekoladową dosłownie rozpływają się w ustach, dlatego szybko znikają z talerza.

Przepis na oponki serowe

pączki

Składniki:

REKLAMA

– 500g sera półtłustego i mąki pszennej

– 100g cukru

– 2 łyżeczki cukru wanilinowego

REKLAMA

– 4 żółtka

– 1 łyżka sody oczyszczonej

– 250ml kwaśnej śmietany

– łyżeczka octu

Dodatkowo: polewa czekoladowa, posypka + spirytus do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:

Na początku zmiel ser kilkakrotnie lub przeciśnij przez praskę.

Mąkę wysyp na blat kuchenny, a następnie dodaj ser, cukier i cukier wanilinowy, żółtka, sodę, ocet oraz śmietanę. Całość zagniataj, do momentu, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto – musi odchodzić od rąk. Gotowe wystarczy oprószyć mąką, a potem rozwałkować na wcześniej posypanym mąką blacie.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką kółka, a następnie na po środku zrób małą dziurkę używając kieliszka lub zakrętki. Co zrobić z pozostałymi kulkami z ciasta? Możesz je ponownie zagnieść, a potem od nowa wyciąć oponki lub je usmażyć.

W dużym garnku rozgrzej olej z dodatkiem odrobiny spirytusu. Pączki smaż z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu układaj je na ręczniku papierowym – dzięki temu ociekną z nadmiernej ilości tłuszczu.

Kiedy będą jeszcze lekko ciepłe, polej je polewą czekoladową i posyp posypką. Najlepiej smakują świeżo po usmażeniu.

Smacznego!

A jeśli lubisz słodkości z czekoladą w roli głównej, to koniecznie sprawdź przepis na puszyste i smaczne babeczki!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA