Papryka faszerowana jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Z całą pewnością zaskoczy niejedną osobę wyjątkowym smakiem, jak i sposobem podania. Wystarczy tylko zrobić nadzienie z mięsa, ryżu i innych składników, a potem oczywiście umieścić je we wnętrzu papryki. Zdrową i kolorową potrawę piecze się w piekarniku i gotowe! Jak ją wykonać krok po kroku?
Składniki:
6 papryk
100 g ryżu
250 g sera mozzarella
pół kg pomidorów
2 łyżki oleju
pół kg mielonej łopatki wieprzowej
120 g cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki pieprzu
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki słodkiej papryki
mała garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Na początku przygotuj nadzienie. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę wraz z czosnkiem (ok. 10 min). Do garnka przełóż mięso, cebulę i czosnek. Dopraw całość oregano, solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki i smaż przez 10 minut. Potem dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego, rozdrobniony miąższ z pomidorów (wcześniej je obierz i pozbaw twardych łodyżek) i trochę pokrojonego szczypiorku. Smaż całość przez kolejne 10 minut. Ugotuj w osolonej wodzie ryż, a następnie przełóż go na patelnię do mięsa i warzyw. Dobrze przemieszaj farsz, smaż 3 minuty, po czym odstaw z palnika. Skosztuj odrobinę i w razie konieczności dopraw przyprawami. Przygotuj odpowiednie naczynie do zapiekania. Umyj papryki i osusz je ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odetnij z każdego warzywa wierzch, a z wnętrza wydobądź nasiona oraz białe gniazdo. Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj ją do lekko wystudzonego farszu, a następnie wszystko wymieszaj. Ser odłóż ponieważ jeszcze się przyda. Wszystkie papryki wypełnij przyrządzonym nadzieniem.
Do naczynia w którym papryka będzie się zapiekać wlej niewielką ilość wody (ok. 50 ml). Dzięki temu papryka nie przypali się. Papryki z farszem umieść w naczyniu i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 180°C z termoobiegiem. Po tym czasie na wierzchu farszu ułóż resztę mozzarelli i piecz jeszcze przez 5-10 minut. Gdy ser roztopi potrawa jest gotowa.