Nietrudno natknąć się na osoby, które codziennie na śniadanie jedzą omlet. Nic dziwnego, to potrawa prosta w przygotowaniu i w gruncie rzeczy bardzo smakowita. Jeśli użyjemy odpowiednich składników, wtedy jeszcze bardziej podkręcimy smak tego dania. Okazuje się, że znany krytyk kulinarny – Robert Makłowicz dodaje do omleta lubiane przez wszystkich pieczarki.
Robert Makłowicz wie, w czym tkwi sekret idealnego omleta
Dziś wypróbujemy przepis Roberta Makłowicza na pyszny omlet po francusku. Dzięki pieczarkom tego przysmaku z całą pewnością długo nie zapomnimy. Aby go przyrządzić, najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Składniki:
15 g masła
3 jajka
pęczek szczypiorku
100 g pieczarek
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Posiekaj szczypiorek, a pieczarki pokrój na plasterki. Masło (10 g) podgrzej na patelni i podsmaż na nim grzyby. Gdy się trochę przyrumienią, wsyp do nich szczypiorek. Jeżeli chcesz, aby omlet miał bardziej wyrazisty smak, do mieszanki dodaj posiekany ząbek czosnku. Podsmażone składniki zdejmij z palnika i zabierz się za przygotowanie jajek. Wbij je do naczynia, dynamicznie wymieszaj z pieprzem i solą. Możesz także wzbogacić je o inne przyprawy – wszystko zależy od Twojego gustu. Resztę masła rozpuść na patelni i wylej na nią masę jajeczną. Gdy dół omleta się zetnie, dorzuć grzyby. Omlet delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż na rumiany kolor. Gdy będzie gotowy, wyłóż go na talerz. Smacznego.