Szybki i pożywny obiad jest warunkiem dobrze zbilansowanej i przemyślanej diety. Wspaniałym pomysłem na jej wzbogacenie są pełnoziarniste pierogi leniwe, które swoim smakiem absolutnie nie odstają od ich tradycyjnej wersji.
Pierogi leniwe niewątpliwie należą do jednych z ulubionych dań obiadowych Polaków. Ich zaletą jest przede wszystkim prostota i szybki czas wykonania. Pełnoziarnista wersja jest przykładem tego, że nieco zmieniony przepis może dać jeszcze lepszy efekt.
Składniki:
1 duże jajko
200 g twarogu półtłustego
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (i odrobina mąki do posypania)
szczypta cynamonu (może być, według uznania, trochę więcej niż szczypta)
ksylitol lub cukier trzcinowy (opcjonalnie)
łyżeczka masła (opcjonalnie jako dodatek)
Sposób przygotowania:
W dużej miscie rozgniatamy twaróg i żółtko, a następnie dodajemy mąkę, cynamon i opcjonalnie ksylitol lub cukier trzcinowy. Następnie białko ubijamy na sztywną pianę i dokładnie mieszamy z resztą ciasta, aby masa się kleiła. Na blat wysypujemy mąkę i przygotowujemy rulon z ciasta.
Ciasto delikatnie spłaszczamy i kroimy na grube plastry. Wycięte pierogi gotujemy we wrzątku przez 2-3 minut do momentu wypłynięcia. Na koniec można je posmarować odrobiną masła.