Pieczone naleśniki to niezwykła wersja klasycznych, smażonych na patelni naleśników. Te pieczone różnią się sposobem przygotowania i smakiem. Są tak pyszne i chrupiące, że warto ich spróbować.
Czasem warto poeksperymentować z klasycznymi daniami takimi jak naleśniki i przygotować je w nieco inny sposób. Przedstawiamy przepis na wyśmienite pieczone naleśniki, które skradną serce każdego smakosza. Najlepiej smakują podane z owocami, czekoladą i bitą śmietaną. Przekonaj się jak bardzo są pyszne!
Pieczone naleśniki – niezwykle pyszna odsłona tych klasycznych
Składniki:
» pół szklanki mleka
» pół szklanki mąki pszennej
» 2 jajka
» 2 łyżki cukru
» szczypta soli
» 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 stopni i włóż od razu naczynie żaroodporne, by się nagrzało. Do miseczki wlej mleko, dodaj mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli i olej, następnie zmiksuj do momentu, aż ciasto nie będzie miało grudek. Odstaw na około 2o minut, by odpoczęło.
Rozgrzane naczynie żaroodporne wyjmij z piekarnika i nasmaruj delikatnie olejem. Wylej ciasto równomiernie i włóż do piekarnika na 20 minut. Piecz, aż pięknie się zarumieni, a po wyjęciu z piekarnika podawaj z ulubionymi dodatkami. I gotowe, smacznego!